N-VA voorstel: betaalbare bouwgronden Ravels

Op 14 september 2012

In de aanloop naar de verkiezingen heeft N-VA een ijzersterk voorstel uitgewerkt om het probleem van de steeds duurder wordende bouwgronden in de Ravelse deelgemeenten aan te pakken. Volgens de lokale N-VA afdeling speelt het probleem van de onbetaalbare bouwgrond zich overal in de grensstreek af. Maar dat mag geen excuus zijn om het probleem eindelijk grondig aan te pakken. Vooral jonge, startende gezinnen blijken het vandaag bijzonder moeilijk te hebben om in Ravels, Weelde of Poppel nog een aantrekkelijk stukje betaalbare bouwgrond te vinden.

N-VA becijferde dat de gemiddelde prijs van bouwgrond in onze gemeente sinds 1992 maar liefst vertienvoudigde. Waar een stuk Ravelse bouwgrond van 800 m² in 1992 nog gemiddeld 20.000 Euro kostte, telt een koper vandaag voor datzelfde stuk grond meer dan 200.000 Euro neer. Een onhaalbare zaak dus, voor veel jonge starters, die noodgedwongen moeten uitwijken naar andere gemeenten waar de gemiddelde prijs tot 40% (!) lager ligt dan in Ravels.

Volgens N-VA is het huidige gemeentebestuur er niet in geslaagd om de prijzen van bouwgrond voldoende toegankelijk te houden voor jonge starters. Vele jaren werd gapend toegekeken hoe de prijs van de bouwgrond in Poppel, Ravels en Weelde de hoogte inschoot. Nu de grote instroom aan Nederlanders lijkt te stabiliseren, zijn er wel opnieuw bouwgronden beschikbaar, maar zijn ze ofwel schandalig klein ofwel schandalig duur. Nog steeds laat de gemeente projectontwikkelaars hun vrije gang gaan om grof geld te verdienen op de kap van jonge gezinnen. Die moeten noodgedwongen bij hun ouders aankloppen als ze in eigen streek willen blijven wonen.
N-VA Ravels heeft daarom een actieplan klaar met drie strategische speerpunten:

1. Tegengaan van speculatie
De prijs van huizen en bouwgrond kan opnieuw bereikbaar worden voor starters, wanneer de gemeente een beleid voert waarin streng wordt opgetreden tegen speculatie. Vandaag krijgen (veelal buitenlandse) projectontwikkelaars en bouwpromotoren in Ravels nog altijd vrij spel om grond op te kopen, die te verkavelen en deze dan vervolgens tegen woekerprijzen in de markt te zetten. N-VA wil daar met een slimmere gemeentewetgeving een einde aan te stellen.

2. Uitgifte van verkavelingen in handen van de gemeente
Voor N-VA mag de uitgifte van bouwgronden in een verkaveling in geen geval meer in handen blijven van particulieren en projectontwikkelaars. Dit is een primaire taak van de gemeente, die deze rol correct moet invullen. De gemeente kan geschikte gronden opkopen tegen een tarief dat 10% boven de waarde van landbouwgrond ligt en het vervolgens tegen sociale tarieven van bv. 100 Euro per m² beschikbaar stellen aan jonge starters uit de eigen gemeente. Uiteraard hoeft dit geen aanslag te betekenen op de open ruimte of de beschikbaarheid aan waardevolle landbouwgrond.

3. Stimuleren van dorpsrenovatie
Een derde oplossing schuilt in het verder stimuleren van renovatie. N-VA wil jonge starters uit de eigen gemeente extra ondersteunen die een huis in de dorpscentra kopen en willen renoveren. Het voordeel is niet alleen dat onze eigen jongeren zich in ons dorp kunnen blijven vestigen. Het zorgt er ook voor dat onze dorpscentra opnieuw aantrekkelijker en levendiger worden. Dit heeft een positief effect op de lokale horeca, de winkels en niet in het minst op de sociale samenhang van ons dorp.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is